top of page
Search

Ako rozpoznať zlyhania implementácie systému ERP

Updated: Sep 17, 2020

Mnohé výrobné podniky sa spoliehajú na systémy ERP, aby udržali svoje operácie v prevádzke hladko a efektívne, ale integrovaná povaha softvéru ERP ho robí náročnou na údržbu. Nie je neobvyklé, že systémy ERP zlyhajú. V skutočnosti sa niektoré implementácie ERP môžu rozpadnúť veľmi rýchlo a spôsobiť úplný chaos. Implementácia nového systému je často jedným z najťažších a najnáročnejších snáh, aké kedy firma podnikne, je to len prvý krok na ceste k efektívnemu ERP. Preto je dôležité, aby ste pozorne sledovali varovné signály zlyhania systému ERP.



Žiadne integračné schopnosti


Ak nemôžete integrovať systém ERP s vašimi existujúcimi podnikovými aplikáciami alebo dátami, ktoré sú dôležité z hľadiska ich úloh, môžete mať problémy. Uzamknuté údaje v rámci vášho ERP je ťažké získať a môžu skutočne poškodiť vašu firmu. Keďže sa nemôžeme spoľahnúť na to, že tieto údaje sú v reálnom čase alebo aktuálne. Nedostatok integračných schopností podporuje sila informácií, ktoré existujú nezávisle od seba. Toto len zvyšuje zložitosť a zaisťuje duplicitu a redundanciu dát - čo vytvára rôzne verzie pravdy, ktoré môžu ohroziť kvalitu a dostupnosť životne dôležitých informácií.

Efektivita vo vedení zásob

Správa zásob môže byť zložitá. Príliš veľa zásob viaže kapitál a môže viesť k plytvaniu z nadčasových a zastaraných zásob, ale príliš málo zásob môže viesť k zásobám a nevyužitým obchodným príležitostiam. Udržiavanie vhodných úrovní zásob závisí od viacerých faktorov, napríklad od presného predpovedania dopytu, takže pochopenie toho, čo spôsobuje vašu organizáciu v tomto ohľade, je kľúčovým krokom pri určovaní, či môže aktualizácia systému pomôcť. Predtým, ako sa pozriete na upgrade alebo nový ERP systém, položte si tieto otázky: Považujete manažéra plánovania dopytu za dôležitú úlohu v organizácii predaja a marketingu a podľa toho personálne obsadzujete? Je plán dopytu revidovaný a aktualizovaný najmenej mesačne? Sú stanovené časové a rozhodovacie body? Dokončili sa?


Efektivita vo vedení zásob

Ako už názov napovedá Enterprise Resource Planning, ERP systémy sú vo svojej podstate schopné plánovať zdroje v celom podniku tak, aby dodávali tovar zákazníkom spoľahlivým a predvídateľným spôsobom. Takže ak váš ERP systém stále bojuje o dosiahnutie prijateľnej úrovne služieb zákazníkom, je to jasný indikátor toho, že by mohli existovať základné problémy obchodných procesov, ktoré je potrebné riešiť.

Nedostatočne adaptabilný systém

Podniková technológia sa mení rýchlo, každý deň, a zanecháva priemyselné odvetvia v trochu nepríjemnom období zmien, ktoré sa v nasledujúcich rokoch zrýchli. Aby každá organizácia mohla prijať tento technologický pokrok, musíte byť schopní kontrolovať zmeny a zároveň obmedzovať prerušenie. Ak váš systém ERP nie je integrovaný alebo nevyužíva najnovšie technológie, zistíte, že najnovšie technológie sú rušivejšie ako užitočné. Ak zistíte, že vaša firma sa snaží zostať konkurencieschopnou, možno budete musieť investovať do nového systému ERP alebo upgradovať svoj existujúci.

10 views0 comments
bottom of page