top of page
Search
Zuzana Bachoríková

Reorganizácia školení ERP systémov

Updated: Sep 17, 2020

Nový výskum v oblasti odbornej prípravy na implementáciu ERP systémov zistil, že je potrebný iný prístup k spôsobu vzdelávania zamestnancov, aby sa zabránilo potenciálne nákladným chybám.



Kingston Business School uskutočnila výskum, ktorý poukazuje na skutočnosť, že ERP systémy požadujú otriasanie tradičnými metódami IT vzdelávania.


Štúdia Kingston University poukazuje na to, že vzdelávanie zamestnancov je jedným z najviac kritických aspektov úspešnej implementácie ERP systému. Upozorňuje však na to, že spoliehanie sa na školenia na poslednú chvíľu, zamerané iba na zabezpečenie toho, aby zamestnanci mohli pracovať po spustení nového systému, môže byť kontraproduktívne.


V správe Dr. Stephena Gourlaya sa uvádza, že školenie zohráva širšiu úlohu pri pozitívnom ovplyvňovaní zamestnancov, aby od začiatku implementácie prijímali komplexný nový systém ERP. Ďalej sa v štúdii uvádza, že neprimerané školenie má dôsledky. Slabá alebo nedostatočná odborná príprava bola v niektorých ERP projektoch označená za príčinu vážnych problémov, dokonca aj za úplné zlyhanie, pričom na nápravu problémov boli potrebné ďalšie školenia po implementácii. Podľa Dr. Stephena Gourlaya príčinou je, že implementácia nového ERP systému má obrovský vplyv na všetky časti organizácie. Sú to značné zmeny v rolách, prácach a úlohách, takže väčšina, ak nie všetci zamestnanci, od zasadacej miestnosti až po kanceláriu, bude v istom štádiu potrebovať určité školenie o systéme.


Školenia na mieru

Prieskum spoločnosti Gourlay odporúča prispôsobenie školenia používateľov, pretože rôzne skupiny zamestnancov vyžadujú rôzne typy školení v rôznom čase. Štúdia tiež zistila, že školenie je efektívnejšie, ak presahuje zameranie na to, ako používať „len“ funkcie systému, ale aby zahŕňalo aj vysvetlenie toho, ako sa zmenili obchodné a pracovné procesy a aký vplyv majú kroky jednotlivca na prácu ostatných. Výskum ukazuje, že tento širší prístup môže pomôcť prelomiť staré návyky a rozvíjať zamestnancov novými smermi.


V štúdií sa zdôrazňuje význam spravovania vzdelávania počas celého procesu, od počiatočných fáz plánovania projektu, po dodanie pred implementáciou, počas nej a po nej, po ktorej nasleduje ešte školenie na zopakovanie. Po pridaní ďalších funkcií a modulov sa musí školenie rozvíjať, aby sa zabezpečilo neustále zlepšovanie spôsobu, akým sa systém používa na maximalizáciu efektívnosti pre organizáciu.


Výskum Kingston dospel k záveru, že vzdelávanie sa netýka iba ovplyvňovania jednotlivcov, ale aj toho, ako celé skupiny ľudí pristupujú k svojej práci. Naznačuje, že prijatie širšieho prístupu, ktorý nie je založený len na úlohách, pomáha aj pri prenose znalostí medzi zamestnancami a pri udržaní odborných znalostí v rámci organizácie.


V nadväznosti na výskumný projekt univerzita uskutočnila aj rozhovory s organizáciami s cieľom prehodnotiť implementáciu ERP a určiť hlavné problémy, ktorým čelili pri poskytovaní odbornej prípravy všetkým zúčastneným.


Aktuálne problémy


Dva najbežnejšie problémy citované organizáciami, s ktorými sa uskutočnil rozhovor, boli: nedostatočná komunikácia (systému ERP), vytváranie odporu a strachu medzi koncovými používateľmi a neprimerané a nesprávne načasované poskytovanie školení.


Najjednoduchšie je napraviť nedostatočnú komunikáciu ERP systému, zatiaľ čo nedostatočné a nesprávne načasované poskytovanie školiacich kurzov si vyžaduje trochu viac zdrojov, pokiaľ ide o čas a peniaze. Obsiahla, komplexná vzdelávacia stratégia, ktorá zahŕňa jasné komunikačné kanály pre všetky úlohy a úrovne organizácie, je rozhodujúca.


Vyvinutím iniciatívy od IT a HR pred samotnou integráciou systému ERP, je jedným z kľúčov k odomknutiu „strachu“ koncových používateľov a zmenám vnímania toho, ako im nová technológia prinesie výhody. Školenie vedené inštruktormi sa historicky používa ako náplasť na preklenutie priepasti medzi „koncovými používateľmi“ a novým systémom. Napriek tomu nie je jednoduché sa vyhnúť „strachu“ a odporu koncových používateľov.

Tieto zistenia podporujú predchádzajúcu správu univerzity, v ktorej sa uvádza, že je potrebné, aby organizácie pri plánovaní zavedenia systému ERP prijali komplexný strategický prístup k odbornej príprave.


ERPClub.eu je platformou ktorá pomáha užívateľom získať odpovede na efektívnejšie využívanie ERP. Pre spoločnosti poskytuje možnosť prípravy stratégie pri zavedení ERP systému vrátane moderného prístupu pre involvovanie užívateľov.

31 views0 comments

Комментарии


bottom of page